Web-juni.jpg  

Årsmelding 2025

1. Forord

2025 er Friluftslivets år – en nasjonal markering som løfter fram gleden ved å være ute i naturen.

Hvert tiende år feirer vi friluftslivet i Norge med Friluftslivets år. For friluftsrådene gir Friluftslivets år 2025 ekstra inspirasjon og et tydelig fokus: Vi vil at alle skal finne sin friluftlivsglede, oppdage sin nærnatur og invitere med seg andre ut.

 

Senke terskelen

Året handler om å senke terskelen for deltakelse og skape varige vaner – slik at friluftsliv blir en naturlig del av hverdagen for flere. Vi ser tilbake på perioden mai 2024 til april 2025 med stolthet over det arbeidet som er gjort: Både av oss i landsforbundet, men ikke minst av våre mange medlemmer.

 

FL paraplyen

Friluftsrådenes Landsforbund (FL) er paraplyorganisasjon for 29 lokale friluftsråd og deres 246 medlemskommuner. Vi er en brobygger mellom stat, fylkeskommune, frivillighet og lokalsamfunn, og samarbeider på tvers av nivåer for å fremme friluftslivets interesser. Gjennom lokale friluftsråd når vi ut til folk der de bor – i byer, bygder og tettsteder over hele landet. Vår rolle som bindeledd betyr at vi kan omsette nasjonale satsinger til lokal handling og løfte lokale behov opp på den nasjonale agendaen. Denne samhandlingen er avgjørende for at alle, uansett bakgrunn og bosted, skal ha mulighet til et rikt friluftsliv.

 

 Web-mai.jpg 

 

Friluftslivskulturen

For oss handler friluftsliv om noe langt mer enn rekreasjon. Det er en del av kulturen, identiteten og fellesskapet vårt. Friluftsliv er bålpraten en sommerkveld, generasjoner på fisketur sammen, og turen opp til utsiktspunktet i nabolaget der du møter kjente fjes. Det er barndomsminner om den første skituren, og det er gleden av å dele naturøyeblikk med andre. Disse opplevelsene ute binder oss sammen som samfunn. De gir tilhørighet og felles referanser – enten det er den lokale skogen der nabolaget samles til dugnad, eller landets nasjonalparker som vi alle er stolte av. Når vi sier at friluftsliv er en del av den norske folkesjelen, så mener vi at det former hvem vi er og hvordan vi tar vare på hverandre.

 

Friluftsliv er også folkehelse i praksis

Å være i fysisk aktivitet ute i naturen gir oss bedre helse og livskvalitet – det vet vi både intuitivt og gjennom forskning. En tur i skogen kan senke skuldrene etter en stressende uke. En søndag på fjellet med venner styrker både muskler og humør.

Friluftslivets arena er åpen for alle, og det er kanskje vårt aller største forebyggende folkehelsetiltak. Friluftsliv er den vanligste formen for fysisk aktivitet i Norge. Når folk går en tur i nærmiljøet, padler en kveldstur i kajakk eller bare nyter en piknik i parken, bidrar det til bedre fysisk form, sterkere mental helse og sosial trivsel. Dette er verdier som ikke kan måles kun i antall turer, men i hvor mye friskere, gladere og mer sammensveiset vi blir som samfunn.

 

Langsiktig jobbing

Vi i friluftsrådene arbeider hver dag for å gjøre det enklere å nyte friluftsliv ute i naturen – vi vet at det sparer samfunnet for store kostnader og beriker livet til den enkelte. Samtidig må vi erkjenne at utviklingstrekk i samfunnet gir oss nye utfordringer. Mange – både barn, unge og voksne – beveger seg mindre i dagliglivet enn før. Skjermtid og stillesittende aktiviteter har overtatt mye av tiden som tidligere var fylt av lek og turer ute. Statistisk sentralbyrå har rapportert en nedgang i andelen nordmenn som jevnlig går tur. Selv i et land som vårt, kjent for søndagsturer og skiglede, ser vi tegn til at færre faktisk kommer seg ut på stien eller i marka til fots. Dette bekymrer oss, spesielt siden rapporten også viser at deltakelsen i friluftslivet er lavere i grupper med lav inntekt, lav utdannelse, nedsatt funksjonsevne og ikke-norsk bakgrunn.

 

Friluftsliv må læres

Det er et økende behov for kunnskap, tilgang og tilrettelegging for friluftsliv i årene som kommer. Deltakelse i friluftsliv konkurrerer med organiserte aktiviteter, skjerm og stillesitting. Båltenning, klesvalg, turplanlegging og orientering er noen av de mange kompetansene som må læres for trygt å kunne nyte friluftsliv. Når terskelen for å komme seg ut synes å ha blitt høyere for mange, må vi sammen gjøre den lavere.  Det betyr at vi må dele kunnskap om naturen og allemannsretten, om trygg ferdsel og om hvor man kan finne fine turmuligheter.

 

Hvis ikke den oppvoksende generasjonen får naturopplevelser, hvem skal da føre friluftslivstradisjonene videre?

 

 

Arealer er helt vesentlig

Vi må sikre tilgang til friluftsområder nært der folk bor; grønne lunger i byene, kyststier, 100meterskoger – og verne om dem slik at folk faktisk har steder å gå, sykle, bade og leke. Og det betyr god tilrettelegging: stier som er merket og vedlikeholdt, informasjonsskilt som guider nye brukere, lavvoer og gapahuker som inviterer til en natt under stjernene, og kanskje organiserte aktiviteter for dem som trenger en vennlig dytt for å bli med ut.

All natur vil aldri passe for alle. Men det er også viktig å sikre at mennesker med nedsatt funksjonsevne har mulighet til å nyte friluftsliv. Dette arbeidet spenner fra små tilretteleggingstiltak på en sti, til større parkeringsplasser og toalettanlegg. 

Friluftsrådenes Landsforbund og våre medlemsråd vil fortsette å ha søkelys på nettopp dette. Vi skal være pådriverne som samler lokale krefter, frivillige organisasjoner og myndigheter for å gjøre naturen mer tilgjengelig for alle. Enten det gjelder å arrangere turer for skolebarn, etablere nye friluftsområder i en kommune eller påvirke politiske prioriteringer, så vil vi jobbe for at friluftslivet får den plassen det fortjener.

 

Friluftslivets år 2025

Friluftslivets år 2025 gir oss en gyllen mulighet til å snu noen av de negative trendene. Sammen med våre 29 lokale friluftsråd vil vi bruke denne anledningen til å vise frem alle de positive kreftene som finnes der ute – de tusen små og store initiativene som hver dag får folk opp av sofaen og ut i naturen. Vi vet at det nytter: Når en familie finner gleden ved å dra på nærmiljøtur hver uke, eller en ungdom oppdager mestring gjennom klatring eller padling, da legges grunnlaget for et livslangt forhold til friluftsliv.

Friluftslivets år er et stort arrangement der vi i friluftsrådene har et godt og nært samarbeid med et enormt antall andre organisasjoner, og spesielt med frivilligheten; Norsk Friluftsliv og deres mange medlemsorganisasjoner.

 

 

FÅ2025 bål.jpg Friluftslivets år startet med et bå! over hele Norge. Ill FL

 

Årsmeldingen

I denne årsmeldingen for 2024–2025 vil du få innblikk i hvordan Friluftsrådenes Landsforbund og friluftsrådene jobber for disse målene. Du vil se eksempler på prosjekter som fremmer folkehelsen, styrker naturopplevelsen og skaper fellesskap på tvers av generasjoner og bakgrunner. Vi håper dette kan fungere som en inspirasjon og en påminnelse om hvorfor dette arbeidet er så viktig.

 

Friluftsliv angår oss alle – det er en kilde til glede, læring og tilhørighet som ingen skal ekskluderes fra.

 

Vi inviterer deg med

 La oss gjøre Friluftslivets år 2025 til et vendepunkt der enda flere oppdager sin friluftsglede. Sammen kan vi skape et samfunn der dørstokkmila blir kortere, der flere finner veien til skog og kyst, fjell og fjord.
Vi gleder oss til fortsettelsen – og vi takker alle som bidrar på veien.

 

God tur!

 

 

 

Web-april.jpg

2. Styrets beretning

STYRETS BERETNING perioden 2024/2025 Friluftsrådenes Landsforbund (FL)

Virksomhetens art og hvordan den drives

Friluftsrådenes Landsforbund er en FL er en paraplyorganisasjon for landets 29 interkommunale friluftsråd. Totalt har medlemmene 246 medlemskommuner, 83% av landets befolkning bor i en kommune med friluftsråd.  

Hovedoppgaven er å arbeide for styrking av det allmenne friluftslivet ved å støtte arbeidet til medlemsfriluftsrådene og gjennom egne tiltak.  

 

Årsmøtet er FLs høyeste myndighet og holdes årlig innen utgangen av juni.

 

2025 er friluftslivets år i Norge og det har i stor grad påvirket aktivitetene til FL det siste året.

FLs og friluftsrådenes aktivitet i årsmøteperioden har vært ekstraordinært høy. Styret vil trekke frem og rose alle våre ansatte som gjennom det siste året har klart å sikre progresjon i våre pågående prosjekter samtidig som de har sikret vellykket gjennomføring av store ekstraordinære aktiviteter: Flytting til og etablering i nye lokaler, oppstart av det store prosjektet God og trygg tilgang til natur, håndtering av store ekstraordinære søknadsordninger i forbindelse med friluftslivets år, planlegging og gjennomføring av den store friluftslivskonferansen i Fredrikstad, og mye mer.   

Styret opplever godt og konstruktivt samarbeid med medlemsfriluftsrådene og det er stadig innspill og forventninger om felles satsinger og utvikling. Styret vil også trekke frem at vi har et godt samarbeid med en lang rekke andre organisasjoner og særlig Gjensidigestiftelsen, Miljødirektoratet i Trondheim, DNT og Norsk Friluftsliv.  

 

Hovedmålene for FLs arbeid

Friluftsrådene jobber for et stort mangfold av naturopplevelser for alle, og viktige oppgaver handler om å samle de gode kreftene og styrke synliggjøringen av friluftslivets positive innvirkning på folkehelse og livskvalitet, klima og miljø.  

 

💡 Et hovedmål for FLs arbeide er å styrke medlemmenes økonomi. God synlighet og relasjon med miljødirektorat, storting, politiske partier og private stiftelser er sentralt. Det ble nedlagt et stort arbeide både fra administrasjonen i FL og fra friluftsrådene for å sikre at lovet finansiering til Friluftslivets år gjennom Miljødirektoratet ble opprettholdt. Samarbeidet var svært godt med Norsk Friluftsliv og DNT i denne saken som endte med suksess. 

 

Medlemmene er svært varierte med tanke på størrelse, fokusområder og aktivitetsform. Som følge av det er FL involvert i svært mange forskjellige problemstillinger og tematikker. Dette er en medvirkende årsak til at det har blitt gjennomført en prosess med mål om å tydeliggjøre hva som skal være prioritet for administrasjonen i FL. Dette arbeidet har resultert i en oppdatert strategi som fremlegges årsmøtet. Det foreslås å beholde visjonen «Friluftsliv – en naturlig del av hverdagen for alle». Men det er stor forskjell på hva som skal være fokus for friluftsrådene, og hva som skal være FLs arbeidsoppgaver. Dokumentet tydeliggjør dette med to å ha hoved-overskrifter for FLs arbeide: 1) Å representere friluftsrådene utad, og 2) Leveranser fra FL til friluftsrådene.  

FLs verdi ligger i friluftsrådene. FL er friluftsrådene og det foreslås derfor at organisasjonen skifter navn fra det tungvinte og gammeldagse «Friluftsrådenes Landsforbund» til det mer representative og enkle «Friluftsrådene» 

Det er krevende å gjennomføre en slik prosess i et allerede travelt år, men med god støtte i en egen arbeidsgruppe har vi klart å lande på et solid strategidokument. 

 

Styrets arbeide i perioden

Styret samarbeider godt og har hatt fire møter i perioden:

  • 10-11/9 2025: Kautokeino/Finnmark friluftsråd med befaringer
  • 15/11-24: Oslo
  • 12/2-25: Oslo i forbindelse med ledersamling
  • 18-19/3-25: Luster/Sogn friluftsråd med befaringer

 

Styremøter med befaring ute hos medlemmene er tidkrevende, men også svært nyttig både for styrets medlemmer og friluftsrådene som besøkes. 

Styret har også deltatt på ledersamlingen i februar. 

 

Organisasjonens virksomhet i årsmøteperioden

FL flyttet sommeren 2024 inn i nye og moderne lokaler i Oslo i «Frivillighetens hus» hvor blant annet Norsk Friluftsliv også har sine lokaler. Flyttingen har hatt enorm verdi for arbeidsmiljø og trivsel, og for samarbeidet med våre nærmeste samarbeidspartnere. 

FL har hatt fokus på å styrke det sosiale miljøet, blant annet gjennom julebord med curling, felles lunsjer og ved å dra på ansatt-tur til Lyngør i juni. 

Administrasjonen gjennomførte i høst en ekstraordinær og svært omfattende søknadsrunde i forbindelse med friluftslivets år 2025. Et stort antall prosjekter fra medlemmene ble systematisert, kategorisert og satt sammen til en stor fellessøknad som ble sendt Miljødirektoratet og Gjensidigestiftelsen. Resultatet var svært godt: FL mottok fra Miljødirektoratet 7 millioner (av en pott på 25 millioner) og fra Gjensidigestiftelsen 20 millioner (av en pott på 50 millioner). Midlene er fordelt til medlemmene. 

Med disse midlene vil friluftsrådene vil bidra til mye friluftsglede i løpet av året. De når bredt ut til ulike målgrupper og ulike aldre. De deltar på nasjonale kampanjer, og har spilt en sentral rolle når det gjelder å distribuere” Friluftsknappen”, som er et aktivitetshefte for barn mellom 5-10 år. 

 

 standard_gjensidigestiftelsen_logo.png 

 

Administrasjonen har hatt et godt samarbeid med Gjensidigestiftelsen i utviklingen av deres store prosjekt Naturglede. FL har fått i oppdrag å lede prosjektet God og Trygg tilgang til natur som med ramme på 80 millioner skal øke tilgjengelighet til friluftsområder for personer med nedsatt funksjonsevne. 

Daniel Østmo Green startet i oktober som prosjektleder for dette ambisiøse prosjektet, og midlene vil bli utlyst gjennom FLs søknadsportal før sommeren. 

 

Friluftslivskonferansen

Hvert tredje år arrangerer FL den store Friluftslivskonferansen. I 2025 er denne i Fredrikstad og arrangeres sammen med Miljødirektoratet, Norsk Friluftsliv, Fredrikstad kommune, Østfold fylkeskommune og Oslofjordens friluftsråd. Som ansvarlig ligger det meste av arbeidsbyrden på FL. Det er et enormt arbeidskrevende arrangement, spesielt siden det også er friluftslivets år. Uten ekstra arbeidskraft ville dette ikke vært mulig i 2025. Fullt program og annen info ligger på det nye nettstedet www.friluftslivskonferansen.no.  

Årets tema er fremtidens friluftsliv. Det vil også være kåring av årets friluftslivskommune, basert på Friluftslivsbarometeret i samarbeid med Norsk Friluftsliv. 

Det vært avholdt vellykket Ansattsamling i Grenland med 60 deltakere, og ledersamling i våre nye lokaler med 60 deltakere. 

Det er både valgår og friluftslivets år og det planlegges av den grunn flere aktiviteter i løpet av årets Arendalsuke, både i samarbeid med Norsk Friluftsliv og deres medlemmer, og med Gjensidigestiftelsen og organisasjoner for mennesker med nedsatt funksjonsevne: UngFunk, SAFO og FFO

Administrasjonsstøtten fra Miljødirektoratet fordeles etter en svært komplisert og lite transparent ordning. Det jobbes derfor med å etablere et nytt og betydelig enklere system som fremlegges årsmøtet. Dette har vært et krevende arbeid som krever fleksibilitet fra medlemmene. 

Styret er tilfreds med FLs virksomhet og utvikling gjennom perioden. FL har et høyt aktivitetsnivå og kan vise til gode resultater tross utfordringene knyttet til ekstraordinær arbeidsbelastning på grunn av flytting, konferanse og friluftslivets år.  

 

Finansiering

FL har i perioden mottatt driftstilskudd og prosjekttilskudd fra Miljødirektoratet, spillemidler fra Kulturdepartementet, og tilskudd fra stiftelser, i hovedsak Gjensidigestiftelsen og Sparebankstiftelsen DNB. 

Våre bevilgninger har over tid blitt justert mindre enn inflasjon, og dette har medført økende vanskeligheter med å opprettholde aktivitetsnivået. Bedring av rammebetingelsene er en hovedprioritet fremover.  

 

Arbeidsmiljø 

Styret vurderer at arbeidsmiljøet har hatt en positiv utvikling siste år. Arbeidsbelastningen har til tider vært svært høy og det er viktig fremover å sikre at administrasjonen ikke pålegges arbeidsbyrde som overstiger kapasitet.  
Samlet sykefravær for FL administrasjonen er svært lavt og var i perioden fra sommer til 31.03.25 på under 1%. 

FL har ingen rapporterte uhell, ulykker e.l. i perioden.  

 

Forutsetning for fortsatt drift

Det er styrets oppfatning at regnskapet i årsmøteperioden gir en riktig oversikt og resultat av organisasjonens virksomhet og stilling. 

Regnskapet viser et underskudd for 2024 på kroner 301 306 som styret foreslår dekkes av egenkapitalen. Dette er en kraftig forbedring fra budsjettet som hadde et underskudd på 804.000. Styret har bedt administrasjonen om å sikre at egenkapitalen styrkes de neste årene. 

Likviditeten er god, og styret mener at forutsetningen for videre drift er til stede. 

 

Natur og miljø

Ivaretakelse av natur og miljø er et viktig mål for virksomhetens. Styret er av den oppfatning at organisasjonens virksomhet i liten grad forurenser det ytre miljøet. 

 

Likestilling

Administrasjonen besto av tre menn og fire kvinner per 31.03.25, og styret besto i perioden av to kvinner og tre menn.  

Valgkomitéen besto av to kvinner og en mann. 

Oslo, april 2024 

 

Styret i FL

  • Styreleder Tom Tvedt, Innlandet
  • Nestleder Irene Vanja Dahl, Troms og Finnmark
  • Styremedlem Irene Heng Lauvsnes, Rogaland
  • Styremedlem Nils Kåre Skoge, Vestland
  • Styremedlem Øivind Sjuls, Oslo-regionen
  • 1. varamedlem Kitt Grønningsæter, Nordland
  • 2. varamedlem Henrik Foss, Sogn
  • 3. varamedlem Kine Mosheim-Lysfjord, Helgeland

 

  • Tom Tvedt

    Styreleder

    Innlandet

    97199233

  • Irene Vanja Dahl

    Nestleder to år fra 2024

    Troms og Finnmark

    92899857

  • Irene Heng Lauvsnes

    Styremedlem to år fra 2024

    Rogaland

    91611067

  • Nils Kåre Skoge

    Styremedlem

    Vestland

    +47 934 38 691

  • Øivind Sjuls

    Styremedlem valgt for to år 2024

    Viken

    +47 911 08 385

  • Kitt Grønningsæter

    1. varamedlem for et år 2024

    Nordland

    +47 901 27 154

  • Henrik Foss

    2.varamedlem for et år fra 2024

    Sogn

    46442757

  • Kine Mosheim-Lysfjord

    3.varamedlem et år fra 2024

    Helgeland

3. Om friluftslivets og friluftsrådenes arbeid

 

Friluftslivets store betydning for folkehelsen

Friluftsrådene organiserer et mangfold av friluftsaktiviteter og arrangementer for befolkningen. Målgrupper er blant annet barn og unge, eldre, innvandrere og personer med nedsatt funksjonsevne.
Økt rekruttering av passive grupper til friluftsliv er en viktig målsetning. Friluftsrådene drifter også et stort antall friluftsområder, hytter, stier og andre turmål, og har et spesielt søkelys på friluftsliv i natur nær der en bor.

 

Balmat_og_lavterskeltur_foto Sara Lundin.jpg
      "det enkle friluftslivet" foto Sara Lundin

I praksis driver Friluftsrådene sammen med resten av friluftslivs-Norge et gigantisk folkehelseprosjekt, med kraftig og dokumenterbar effekt på store deler av befolkningen:

Fakta:

  • Friluftsliv er den vanligste formen for fysisk aktivitet (St.meld 18, 2015-2016)
  • Selv moderat økning av fysisk aktivitet har betydelig effekt på egen helse. For eksempel vil en som 40åring vinne 7,5 ekstra sykdomsfrie leveår om en går fra fysisk inaktiv til delvis fysisk aktiv. (Helsedirektoratet: Vunne leveår og helsetapsjusterte leveår (DALYs) ved fysisk aktivitet, 2024)
  • Deltakelse i friluftslivet er ujevnt fordelt i befolkningen og korrelerer blant annet med inntekt, utdannelse, funksjonsevne og etnisitet. (SSB rapport: Friluftsliv i Norge, Status og historisk utvikling; 2023)

 

Tett samarbeid med frivilligheten

Friluftsrådene har i tett samarbeid med frivillige organisasjoner, fylkeskommuner og andre søkelys på å tilrettelegge for økt friluftsliv i Norge. Friluftslivet i Norge drives med ekstremt begrensede ressurser, men aktiverer svært mange.

Vi jobber ekstra hardt for å få med grupper og individer som ikke er delaktige i friluftslivet, og har et spesielt søkelys på lavterskelaktiviteter i nærmiljøet. Sammen skaper vi en enorm aktivitet med en målbar og kraftig effekt på folkehelsen, en effekt som høyst sannsynlig også er meget kostnadseffektiv.

 

Paradoks

Det er et stort paradoks for alle oss som jobber med friluftsliv at ordet friluftsliv ikke er nevnt ett eneste sted i helse- og omsorgsdepartementets budsjettforslag, på tross av at det er et av de aller største tiltakene Norge har for å bedre folkehelsen og redusere sykdom.

Friluftsrådenes Landsforbund jobber aktivt mot myndighetene for å få de til å ta forebygging mer alvorlig og til å sette av økte midler til friluftsliv som et folkehelsetiltak. Friluftsrådene og vår samarbeidspartnere i kommuner, frivillighet og mange andre som i det daglige jobber med friluftsliv, sitter på kompetanse og ideer som kan omsettes til effektive tiltak som raskt vil ha positiv effekt på folkehelsen. 

Det er en kraftig ubalanse i helse- og omsorgsbudsjettet i favør av tiltak som går til behandling av sykdom, og i disfavør av forebygging mot sykdom. 

Vi i FL mener dette i stor grad skyldes tilsvarende ubalanse i forskningsinnsats og jobber for å fremskaffe midler til forskning for å dokumentere helsegevinsten av friluftsliv, herunder også den helseøkonomiske gevinsten av dette.

 
Slike data vil være viktige i arbeidet med å prioritere friluftsliv, som det folkehelsetiltaket det er, høyere i budsjettarbeidet.
Her kan du lese mer om flere av våre tiltak og engasjementer:

3.1 God og trygg tilgang til naturen – et nasjonalt løft for inkludering

Tilgang til naturen er en verdi vi alle skal kunne ta del i. Med støtte fra Gjensidigestiftelsen er vi i gang med et nasjonalt løft for å sikre at flere får muligheten til å oppleve friluftsglede – uavhengig av funksjonsevne.

Prosjektet God og trygg tilgang til naturen har en samlet ramme på 80 millioner kroner og inngår i Gjensidigestiftelsens brede satsing på Naturglede. Sammen deler vi en sterk ambisjon: å gjøre nærnatur og friluftsliv mer tilgjengelig, mer inkluderende og mer rettferdig for alle.

Selv om naturen er en del av vår stolthet og kulturarv, møter mange fortsatt barrierer for å ta den i bruk. Med målrettede tilretteleggingstiltak og tett samarbeid med sentrale brukerorganisasjoner som FFO, SAFO, NHF og UngFunk, skal vi bidra til varige endringer.

I mai 2025 lanseres en ny tilskuddsordning der både kommuner, organisasjoner og privatpersoner kan søke midler til konkrete prosjekter for bedre tilgjengelighet.

Vi vet at endring skapes gjennom samarbeid, og oppfordrer derfor alle som jobber med inkludering og tilgjengelighet til å dele informasjon om ordningen og bli en del av denne viktige innsatsen.

Mer informasjon finnes på prosjektes egne websider, hvor det også er mulig å melde seg på nyhetsbrev om prosjektet.


 FL_illustrasjoner_EH_Scene6.png

 

3.2 Friluftsliv for alle

 

Friluftsliv skal være for alle – uavhengig av bakgrunn, alder, funksjonsevne eller livssituasjon

I 2024 har Friluftsrådenes Landsforbund og friluftsrådene lagt ned en betydelig innsats for å senke terskelen for deltakelse gjennom inkluderende, lavterskel og gratis aktiviteter. Samarbeid med frivillige og kommunale aktører har vært avgjørende for å skape tilgjengelige og trygge møteplasser ute i naturen – nært der folk bor.


Vi vet at friluftsliv bidrar til bedre fysisk og psykisk helse, sosial tilhørighet og opplevelse av mestring. Gjennom vårt arbeid ønsker vi å gjøre friluftslivet nært, naturlig og tilgjengelig – og styrke folks tilknytning til natur og nærmiljø.

 

Aktivitetstiltak for personer med innvandrerbakgrunn

Et av satsingsområder i 2024 har vært å skape et tilbud for personer med innvandrerbakgrunn. Den overordnede målsettingen er å få flere med innvandrerbakgrunn til å være mer aktive, bli kjent med nærmiljøet og ta naturen i bruk. Samtidig introduserer vi deltakerne for norsk turkultur og allemannsretten, og åpner dørene til naturglede og fellesskap som friluftslivet kan by på.

Sentralt i dette arbeidet står det enkle og nære friluftslivet – turer i skogholt, parker og grønne områder som ikke krever spesialutstyr eller lang reisevei. Vi samarbeider med voksenopplæringen, mottaksklasser, frivillighetssentraler og andre, og tilbyr aktiviteter der både språktrening, sosial samhandling og naturopplevelser inngår. Mange deltakere forteller at dette er deres første møte med friluftsliv i Norge – og for mange blir det starten på en ny vane.

 

Rydding_og_integrering_FL_00664_Foto_Harald_Otterstad.jpg 

Fra Sogndal integrering i praksis, rydde naturen og glede seg over vakker natur henger sammen, foto Harald Otterstad

Aktivitetstilbud for ulike målgrupper

Friluftsrådene tilbyr et bredt spekter av lavterskel friluftsaktiviteter som er tilpasset ulike behov og målgrupper. I 2024 har vi blant annet hatt tilbud om aktiviteter for personer med rusutfordringer, eldre, personer med funksjonsnedsettelser og mennesker som i liten grad er fysisk aktive.

Felles for tiltakene er at de skal være enkle å delta i – gratis, nært og med lite krav til utstyr. Målet er å skape positive opplevelser ute i naturen, bidra til mestring og motivasjon, og legge til rette for at deltakerne selv kan fortsette å bruke naturen på egen hånd etterpå.

Vi vet at mennesker har ulike forutsetninger og interesser, og vi ønsker å møte dem der de er. Derfor tilbyr vi ofte en introduksjon til flere ulike aktiviteter - fra turer i nærnaturen, til toppturer, naturlosturer, sosiale samlinger, kanoturer, fisking, aking, skiturer osv. Målet er å skape friluftsglede og bidra til at deltakerne finner en aktivitet de trives med, som kan inspirere til videre bruk av naturen på egen hånd.

 

Lav terskel – stor verdi

Felles for våre tiltak er at de skal være:

  • Gratis – slik at økonomi ikke blir en barriere
  • Nært – aktivitetene skjer i nærmiljøet
  • Tilgjengelige – med lite krav til utstyr og gjerne mulighet for utlån eller informasjon om hvor utstyr kan lånes

 

Åpen natur

Naturen er en åpen og inkluderende arena, men det krever tilrettelegging for at alle skal kunne delta. For mange handler friluftsliv ikke om å nå en topp eller tilbringe mange timer i villmarka – men om følelsen av mestring, ro og fellesskap i nærnaturen. Ved å introdusere mennesker for ulike friluftsaktiviteter i sitt eget nærmiljø, legger vi grunnlaget for varig friluftsglede og styrket tilknytning til naturen. Det kan være en enkel tur på sti, en fisketur, aking om vinteren, eller en sosial naturlostur – aktivitetene varierer, men fellesnevneren er at deltakerne får oppleve noe positivt og meningsfullt sammen med andre.

 


Her foto fra Sunnmøre friluftsråds populære tiltak "Naturmøteplassen"
 Naturmoteplass_FL_00638.jpg 

3.3 Læring i friluft

 Barn_larer_ute_FL_00098_Foto_Sondre_Formo_Lindheim.JPG 

Verdens største klasserom er viktig å ta vare på, foto Sondre Formo Lindheim

Friluftsliv for alle også i skolen

Gjennom friluftsrådenes innsats med læring i friluft har vi i 2024 jobbet med å fremme bruk av naturen som en viktig læringsarena og stimulere til økt friluftslivsaktivitet i skoler og barnehager. Gjennom året har 23 friluftsråd nasjonalt gjennomført et bredt spekter av tiltak, inkludert etablering av lærende nettverk, kurs for lærere og barnehageansatte, samt praktiske klasseveiledninger.

 

Tall som teller

Totalt ble 34 lærende nettverk etablert, 411 kurs gjennomført, og 463 klasseveiledninger arrangert. 
Hele 17 472 deltakere, herunder 11 707 elever, fikk oppleve uteskole og friluftsliv som en del av læringsprosessen.

 

Mestring

Tiltakene har hatt fokus på mestring og positive naturopplevelser, grunnleggende friluftlivsferdigheter og allemannsretten. Friluftsrådenes Landsforbund (FL) har bidratt med økonomisk støtte, kompetanseheving, og erfaringsutveksling gjennom nettverksmøter og en nasjonal samling. Viktige suksessfaktorer har vært tett samarbeid med skoler, barnehager, kommuner og frivillige organisasjoner, samt tilpassede, fleksible og lavterskeltilbud som er godt forankret i skole- og læreplaner.

Gjennom LiF 2024 har mange skoler og barnehager lyktes med å integrere friluftsliv i hverdagen, noe som har resultert i økt kompetanse hos lærere og økt engasjement blant elever. Dette styrker ikke bare læringsutbyttet, men bidrar også til en aktiv livsstil og varig interesse for friluftsliv og bærekraftig bruk av naturen. 
Og vi ser at vår læringsportal blir brukt av svært mange som en fag og inspirasjonsweb. 

 

Læring i friluft for alle 🌳

I 2024 har vi oppnådd mye med pilotprosjektet «Læring i friluft for alle», der Friluftsrådenes Landsforbund og seks friluftsråd samarbeider tett med skolene om å utvikle en unik metode for å integrere friluftsliv og praktisk undervisning i grunnskolen. Interessen har vært over all forventning – hele 97 skoler på landsbasis er allerede med, langt over det opprinnelige målet vårt på 60 skoler. Sammen har vi skapt varige endringer og økt elevenes glede og mestring gjennom læring ute i naturen.

FL ser frem til å dele våre erfaringer og suksesshistorier på et inspirerende formidlingsseminar høsten 2025.

 

3.4 Friluftskolene

 

Friluftsskolene – feriedager med mening

Friluftsskolene gir barn og unge over hele landet meningsfulle ferieopplevelser i naturen – fylt med mestring, bevegelse og  fellesskap og glede. Friluftsskolene er et godt samarbeidsprosjekt mellom FL og DNT.

Det er stadig flere som vil være med
I 2024 ble det gjennomført 183 friluftsskoler, med totalt 3 378 deltakere. For 2025 er det søkt støtte til hele 264 friluftsskoler, og det antas at rundt 5 580 barn vil delta – en betydelig økning i både omfang og deltakelse. Dette reflekterer den økende etterspørselen, men også et høyere ambisjonsnivå. Det er et sterkt behov for lavterskel friluftstilbud for barn og unge – særlig for dem som ikke har andre ferieopplevelser.

Variert tilbud
Gjennom varierte aktiviteter som båltenning, kart og kompass, vannlek, natursti og matlaging ute, får barna utvikle ferdigheter, oppleve mestring og bygge relasjoner i naturen – ofte som deres aller første møte med friluftsliv. Friluftsskolene er åpne for alle og har stor betydning for både fysisk og psykisk helse, samtidig som de bidrar til sosial utjevning, styrket naturkontakt og økt friluftsglede – og fungerer som et viktig virkemiddel for folkehelse og inkludering.

I 2025 er vi også i gang med å revidere veiledningsheftet for friluftsskolene, for å sikre at innholdet er relevant, inspirerende og faglig oppdatert. I tillegg arbeides det med å øke aktiviteten og tilgjengeligheten på nettsidene for friluftsskolene slik at den i større grad blir en ressurs for både arrangører, foreldre og barn.

Friluftsskolene er en hjørnestein i vårt arbeid for å gi barn og unge gode ferieopplevelser med naturen som ramme – og FL er stolte over å bidra til økt friluftsglede, mestring og fellesskap.

 Friluftsra_dene_i_Nordland_har_Friluftsskoler_i_nesten_alle_Nordlandskommunene_FL_00036_Foto_Knut_Berntsen.JPG 

Fra Nordland hvor alle frilfutsrådene bidrar mye for å skape gode friluftlivsopplevelser for de unge, foto Knut Berntsen

3.5 Naturlos – veien ut starter med én tur

Over hele landet arrangeres det naturlosturer – guidede fellesturer der natur, historie og kultur formidles på en tilgjengelig og engasjerende måte. I 2024 ble det gjennomført over 2000 turer med tusenvis av deltakere.
Turene er gratis, åpne for alle, og gir en trygg inngang til friluftsliv. Mange oppdager at naturen er for dem også, og fortsetter gjerne på egenhånd. Turene skaper fellesskap og sosial trygghet, og formidler lokal natur- og kulturarv gjennom kunnskapsrike og engasjerte naturloser.

Et eksempel fra Midt-Agder Friluftsråd viser hvor godt tiltaket treffer: 

I regionen deltok rundt 13 800 personer på naturlosturer, og brosjyren ble distribuert til 17 kommuner. Den er blitt et kjent og etterspurt tilbud, og mange finner turene nettopp gjennom denne kanalen.

 

Frivilligheten - en viktig samarbeidspartner

Friluftsrådene melder at frivilligheten er en av de viktigste suksessfaktorene – hundrevis av naturloser stiller opp uten honorar og gjør turene lærerike og minneverdige. Det brede spekteret av turer, både i tema og vanskelighetsgrad, gjør at Naturlos når ut til mange ulike målgrupper.

 

Flere vi være med

Stadig flere lag og foreninger ønsker å bidra, fordi brosjyren gir synlighet og bidrar til økt deltakelse i friluftsliv.
Et område med potensial for videreutvikling er ungdomstilbudet, som ofte krever ekstra ressurser. Likevel viser Naturlos at tilgjengelig og variert friluftsliv kan åpne dører til både helse, kunnskap og fellesskap.

 

 naturlos.png 

Naturlosbrosjyre fra Midt-Agder Friluftsråd 

3.6 Friluftslivets år 2025

 

Friluftslivets år – planlegging i 2024

I løpet av 2024 har vi arbeidet målrettet med forberedelsene til Friluftslivets år 2025, der Friluftsrådenes Landsforbund og landets friluftsråd sammen har planlagt hvordan vi best mulig kan synliggjøre friluftslivet og inspirere alle til å finne sin egen friluftsglede.

 

Året startet med at hele Norge bålet med Kronprinsen i spissen!

 Bente Lier sammen med HKHH  foto Steinar Saghaug.jpg 

Bente Lier fra Norsk Friluftsliv som koordinerer Friluftslivets år sammen med Kronprins Haakon som også tente bål på Sognsvann, foto Steinar Saghaug

 

Mye god samhandling

Samarbeid med ulike foreninger har vært både inspirerende og lærerikt, og har understreket viktigheten av fellesskap og samhandling. Gjennom utvikling av konsepter som Friluft Ung, der ungdom får egne arenaer og aktiviteter for å utforske naturen, og Friluft Venn, som handler om å invitere nye deltakere inn i friluftslivet, har vi lagt til rette for bred deltakelse og engasjement.

Vi har også deltatt aktivt i planleggingen av nasjonale satsinger som Hele Norge båler, samt flere fellesarrangementer. Det har vært givende og morsomt å planlegge det kommende året sammen med alle våre engasjerte samarbeidspartnere.

Norsk Friluftsliv er koordinator for arbeidet og de har gode websider som viser hele paletten av aktviiteter og organisasjoner i Friluftslivets år 2025

 

Friluftslivets år – og Friluftslivskonferansen 2025 som en solid markering av året


 Friluftslivskonferansen 2025.jpg 

 

Friluftslivskonferansen 2025 arrangeres i mai, og det er lagt ned et omfattende arbeid både i 2024 og i 2025 for å utvikle en aktuell og inspirerende møteplass for alle som jobber med natur, barn og unge, helse og friluftsliv i friluftslivets år. 

Konferansen er fulltegnet med 280 deltakere, og har en egen nettside som har bidratt til stor nasjonal interesse for konferansens tematikk.

Konferansen er et samarbeid mellom Friluftsrådenes Landsforbund, Norsk Friluftsliv, Miljødirektoratet, Oslofjordens Friluftsråd, Fredrikstad kommune og Østfold fylkeskommune.

 

Fremtiden

Med «Fremtidens friluftsliv» som overordnet tema, ønsker konferansen å belyse noen av de store paradoksene som preger friluftslivet i vår tid: Hvordan kan vi legge til rette for mer bruk av naturen, uten å skade det naturgrunnlaget vi er avhengige av? Hvordan kan friluftsliv være både en løsning på folkehelsekrisen og en utfordring i møte med naturtap og arealkonflikter?

Konferansen løfter frem hvordan friluftslivet kan være en kraftfull ressurs i møte med klimaendringer, svekket folkehelse og økende press på natur og arealer – samtidig som vi må forholde oss til dilemmaene dette medfører. Målet er å koble kunnskap, erfaring og politikk for å sikre at friluftslivet også i fremtiden skal være en tilgjengelig, meningsfull og bærekraftig del av hverdagen for folk i hele landet.

 

Konferansen samler noen av de fremste fagpersonene innen sine felt:

  • Karen O’Brien (UiO, cCHANGE) løfter frem menneskets rolle i klimakrisen og viser hvordan endringer i verdier og tankesett kan skape dyptgripende samfunnsendring.
  • Vigdis Vandvik (UiB) gir innsikt i hvordan menneskelig aktivitet truer økosystemene, og hvordan strategisk arealforvaltning er avgjørende for å bevare naturgrunnlaget for friluftslivet.
  • Fredrik Holth (Holth & Winge) forklarer hvordan juridiske rammer og avtalepraksis legger til rette for bruk og vern av arealer, særlig knyttet til ferdselsrett og turveier.
  • Hans Bruyninckx, tidligere direktør for European Environment Agency, bidrar med et europeisk blikk på naturkrisen og fremtidens miljøpolitikk.
  • Trygve Sunde Kolderup og Haaken Christensen (Spor eco) utforsker hvordan vi kan utvikle naturbasert reiseliv som både skaper verdier og ivaretar naturgrunnlaget.
  • Vigdis Holm (Fremsam) viser hvordan friluftsliv kan styrke folkehelsa og bidra til mer bærekraftige lokalsamfunn.
  • Ulrich Dettweiler (UiS) presenterer forskning som viser hvordan tid i naturen styrker barns utvikling, læring og psykiske helse.
  • Lavinia Svae (SSB) legger frem funn fra en ny nasjonal undersøkelse som forsøker å kartfeste og tallfeste naturens bidrag til friluftsliv.
  • Torbjørn Lange (KLD) belyser utviklingstrekk og politiske utfordringer friluftslivet står overfor i årene som kommer.

 

Årets Friluftslivskommune 🌲

Noen andre høydepunkt i programmet er kåring av Årets Friluftslivskommune, som hedrer fremragende innsats for å fremme friluftsliv for alle i kommune Norge, samt den maritime friluftsaften på historiske Isegran i Fredrikstad. En stemningsfull feiring av Friluftslivets år 2025, med opplevelser som forener historie, kystkultur og naturnær tilstedeværelse. 
Konferansen inkluderer også full dag med befaringer der deltakerne får utforske problemstillinger knyttet til forvaltning, læring i friluft, folkehelsetiltak og bærekraft i praksis. 

 

3.7 Forsøpling og friluftsliv – et felles ansvar

Friluftsliv er en kilde til glede, helse og fellesskap – men friluftsliv etterlater også spor. Flere mennesker i naturen betyr økt slitasje og mer forsøpling. Dette paradokset tar Friluftsrådene på største alvor. Vi mener at forsøpling må bekjempes både fysisk og holdningsmessig. Det handler ikke bare om å rydde – det handler om å endre måten vi tenker på.

 

Alle kan gjøre litt

Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre litt. Det er kjernen i Friluftsrådenes arbeid for en renere natur. Hver dag jobber vi for at folk skal forstå hvor viktig det er å ta ansvar. Gjennom konkrete tiltak og bevisstgjøring vil vi skape en kultur der det er naturlig å rydde opp etter seg – og gjerne litt til.



Her fra Vårryddedagen i Florø som gjorde naturen og friluftsområdene rundt byen litt renere (foto AK)


 Florø og aksjon på vårryddedagen samarbeid HNR og Fjordane friluftsråd foto AK.jpg 

 

Et godt motto vi løfter frem er:
Det du tar med ut i naturen, tar du med hjem igjen.

 

25 000 frivillige – 525 tonn søppel

I 2024 koordinerte Friluftsrådene innsatsen til hele 25 042 frivillige. Disse rydderne fjernet til sammen nesten 525 tonn søppel fra skoger, strender, stier og friområder over hele landet. Dette er ikke tilfeldige tall – det er resultatet av målrettet innsats, lokal tilstedeværelse og et sterkt samarbeid mellom Friluftsråd og frivillige ildsjeler.

Vi vet at mennesker som deltar i ryddeaksjoner, i større grad tar ansvar for sitt nærmiljø. Når du selv har plukket søppel langs kysten, tenker du deg om to ganger før du kaster noe fra deg neste gang. Ryddeaksjoner bygger bevissthet, fellesskap – og varige holdninger.

 

#likefinsomfør

Gjennom kampanjen #likefinsomfør minner vi om at målet ikke bare er å rydde – det er å la naturen være som du fant den. Om du har med deg en matpakke, en kaffekopp eller en fiskestang: sørg for at det bare er minnene som blir igjen når du går.

Vi tror at dette enkle budskapet har kraft i seg til å endre vaner. Derfor bruker vi kampanjen aktivt i vårt formidlingsarbeid, i samarbeid med skoler, barnehager, turlag og kommuner.

 

Fra innsats til innsikt

Det som samles inn, blir ikke bare kastet – det blir også registrert. Gjennom verktøyet Rydde registreres funn som gir verdifull kunnskap om hva slags søppel som finnes hvor, og hvem som står bak. I 2024 viser disse registreringene at 41 % av forsøplingen stammer fra næringsliv, inkludert fiskeri og havbruk, mens 38 % kommer fra personlig forbruk. Denne kunnskapen brukes til å målrette tiltak både nasjonalt og lokalt.

 

Friluftsrådene gjør en forskjell

Forsøpling er ikke bare et praktisk problem – det er et spørsmål om holdninger. Friluftsrådene gjør en særdeles viktig jobb for å endre disse holdningene. Vi tilrettelegger ryddeaksjoner, inspirerer til engasjement, og skaper møteplasser der folk lærer hva de selv kan gjøre.

Ryddeaksjonene er både en praktisk løsning og et sterkt symbol. De viser at sammen kan vi gjøre naturen #likefinsomfør – og at det nytter å ta ansvar.



Et kosedyr på avveie i en vik i Sollund kommune

et strandet kjæledyr i Sollund foto AK.jpg   
Foto AK

 

 

4. Alt finnes et sted - kartet som en ressurs

 Vestkystparken.jpg 

Vestkystparken er et av våre mange vindu ut mot publikum som henter data fra vårt kartbaserte informasjonssystem

Kartfesting som nøkkel til planmessig friluftslivsarbeid

Kartfesting av ferdselsårer, turruter og friluftsområder i gode digitale systemer er avgjørende for en målrettet og effektiv satsing på friluftsliv. For friluftsrådene gir dette en strategisk fordel – både i planleggingen av tiltak og i dialogen med kommuner og andre aktører. Et oppdatert og presist kartgrunnlag er ikke bare et hjelpemiddel, men en forutsetning for å kunne stimulere til økt friluftslivsbruk og samtidig ta vare på naturen på en bærekraftig måte.

 

💡 Viktig informasjon

Friluftsrådenes forvaltningssystem representerer et særdeles godt verktøy for dette arbeidet. Det gir oversikt over viktige detaljer i landskapet – som eiendomsgrenser, plasseringen av turmål, skiltpunkt, gapahuker, brygger og padleruter. Slike data er sentrale i kommunal planlegging for friluftsliv, og friluftsrådenes kartbaserte databaser utgjør derfor ofte en viktig del av grunnlaget for arealplanlegging, sti- og løypeutvikling, og tilrettelegging for friluftsliv i både urbane og mer naturnære omgivelser.

 

Vi deler

En styrke ved friluftsrådenes systemer er også at informasjonen lett kan deles og eksporteres til andre plattformer – for eksempel turmål og annen punktinformasjon med UT.no, kommunens egne kartløsninger eller nasjonale systemer. Dette bidrar til å sikre helhetlig informasjon, tilgjengelig for både beslutningstakere og publikum, noe som gir økt synlighet og bruk av friluftstilbudet i regionene. Dette er et rammeverk vi ser bare blir viktigere og viktigere for friluftsrådene og FL.

Digitale kartløsninger er derfor ikke bare tekniske hjelpemidler – de er bærere av lokal kunnskap, tilretteleggingskompetanse og friluftspolitikk i praksis.

 

5. Tall som teller – og litt mer snadder

 

Friluftsrådenes Landsforbund (FL) har i 2024 fortsatt å vokse, både i omfang og betydning.

I løpet av året har Sogn friluftsråd blitt etablert som nytt medlem i FL, med seks tilhørende kommuner. I tillegg har Hyllestad kommune gått inn i Fjordane friluftsråd, og Voss kommune blir fra 1. januar 2025 medlem i Bergen og Omland friluftsråd. Samlet har 12 nye kommuner blitt medlem av et friluftsråd siden 2023.

FL har også hatt dialog med flere potensielle nye friluftsråd og medlemskommuner.
Totalt har det vært dialog med om lag 15 kommuner om mulig etablering eller medlemskap.

 

Nøkkeltall for friluftsrådene i 2024:
246 av landets 357 kommuner er medlem av ett av de 29 friluftsrådene – dette utgjør 83 % av befolkningen, eller 4,6 millioner mennesker.

  • Total omsetning for friluftsrådene var på 328 millioner kroner.
  • Kommunene bidro med 61,1 millioner kroner i kontingent.
  • Det er registrert 173 faste ansatte, i tillegg til nærmere 50 prosjektårsverk.
  • Friluftsrådene har hatt forvaltningsansvar for nærmere 900 friluftslivsområder.

 

Aktivitet og anleggsarbeid

Friluftsrådene har videreført sitt arbeid med sikring av områder, etablering og drift av turmål, ferdselsårer og anlegg som parkeringsplasser, toaletter, gapahuker, dagsturhytter, brygger og bruer. Aktivitetene varierer mellom rådene, og spenner fra drift av skjærgårdstjeneste og friluftsområder til tiltak for prioriterte grupper i nærmiljøet.

Oslofjorden friluftsråd har i tillegg til områdeforvaltning og aktivitetstilbud hatt et særskilt fokus på å motvirke den økologiske krisen i Oslofjorden.

Resultater i 2024:

  •   42.280 overnattingsdøgn på kystledhytter og overnattingshytter – inkludert 9.727 døgn på Lågøya i samarbeid med DNT Oslo.
  • 113 prosjekter har bidratt til etablering av til sammen 250 kilometer sti- og skiløyper.
  • 25.042 frivillige ryddere har samlet inn nær 525 tonn søppel.
  • Det er avholdt 468 kurs og arrangementer med totalt 7.834 deltakere fra barnehage, skole og SFO.
  • 29.718 barn i barnehage og skole har deltatt i friluftsaktiviteter.

Friluftslivstilbud er arrangert for: 

  • 24.852 personer med minoritetsbakgrunn
  • 5.511 personer med nedsatt funksjonsevne
  • 5.771 eldre
  • 183 Friluftsskoler ble arrangert med til sammen 3.378 deltakere.
  • I folkehelsearbeidet har 6.388 turmål blitt registrert i turregistreringssystemer, med 99.696 deltakere og over 2 millioner turer (2.037.362).

 

6. Økonomi

Regnskapet viser et underskudd for 2024 på kr 301 306,- som styret foreslår dekkes av egenkapitalen. Dette er en forbedring fra budsjettet som hadde et underskudd på 804.000. Styret har bedt administrasjonen om å sikre at egenkapitalen styrkes de neste årene. Mesteparten av FLs omsetning er tilskuddsmidler som fordeles til medlemsfriluftsrådene.Alle tilskuddsordningene er rapportert til respektive tilskudds giverne, og med god måloppnåelse. Det er også verd å merke seg at FLs omsetning har økt fra kr 48 607 000,-  i 2021 til kr 58 370 000,-  for 2024, som i hovedsak skyldes ekstra støtte i forbindelse med friluftlivets år, noe som har gitt en 20% økning i omsetning.

 

Friluftsrådenes_Landsforbund_-_Årsregnskap_2024.jpg 

 

Balanse

Balanse .jpg

 

Fordelinger

admin støtte

 

admin støtte og prosjekt støttte totalt.jpg

 

diagram-friluft-25.jpg

 

9. Vedlegg

 

 Årsregnskap 

 Uavhengig revisors beretning 

 Årsmelding 2024-2025 komprimert pdf